Tuesday, May 24, 2011

r.e.s.p.e.c.t




hye peeps :)






saya baru balik lunchie dengan housemate and kengkawan beliau. ingatkan time praktikal ni bley kurus. takde maknenye. makan ajer kejenye. so today lets talk about respect. saya nak tanya korang. korang suka tak kalau orang pakai barang korang sesukahatijantungpisang. mesti tak suke kan. especially orang yang baru kenal and yang tak berapa rapat. bagi saya la. kalau nak pakai barang orang better tanya dulu mintak permission or at least bagitau nak pakai barang die. jangan la pakai sampai buat tatau dengan tuan nye. we called it kurang ajar okey!



camni la ceritanya, my fren ni baru menyewa umah. so since duk situ. ade ke housemate die menggunakan barang peribadi seperti lappy sesukasuki beliau tanpa mintak kebenaran. my fren ni kuar pegi makan. bila balik tengok si perempuan ni dah bukak lappy beliau. pastu housemate die ni buat tatau jer bila nampak die balik. takde pon cakap nak pinjam ke hape. bagi saya itu sangat la kurang ajar. please respect others. jangan ceroboh barang orang tak tentu pasal. itu sangat tak bagus okey. lagi satu tak suke juga manusia yang suka mengeledah henfon member tak tentu pasal ni. jenisjenis yang suka baca masej orang. haish. ni yang superduper bangang nak mampos. 



so peringatan ini bukan tuk orang lain sahaja. tapi untuk diri sendiri jugak. please respect barang orang. jangan pakai barang orang tak tentu pasal. kalau nak pakai mintak dulu. walaupun kawan baek sendiri. sekian tazkirah untuk hari ini. *verangan ustazah*. wasalam. :)




with ♥ lola




♥ Thanks For Reading SyuLola's Diary ♥

1 0 merepekmeraban:

Ardini Humaira said...

siesly nyampah yang pantang hp kawan terbiar sket sebok nak geledah mesej orang kan huhuhu