Tuesday, January 3, 2012

aku yang konpius =.=




hye peeps :)



aku sekarang semakin konpius la dengan dunia sekarang. aku rase dengan adenye social network ni lagi cepat menambahkan dosadosa kita. memang la teknologi tu bagus. tak ade siapa yang boleh menyangkal kenyataan itu tapi makin bertambahlah fitnah dan pelbagai benda lagi yang disebarkan. meh sini aku bagi contoh sikit la.



situasi A

A : eh cuba ko tengok si peah ni. die dah upload gambar kawen die la.
B : aah. apsal buruk benau bile die make up ni. eii. tak cantek la...


teetttt. tak payah cakap orang la. kadangkadang kite sendiri penah berhadapan situasi lebih kurang macam ni. tak pasalpasal dengan melihat gambar yang diupload kat fb,twitter, etc.. dah menimbulkan keji dan umpatan segini rupa. macam mane tu. salah orang yang upload ke salah orang yang tengok? yang tengok tu dah sah la kan mulut ade je nak komen sume. dasar manusia. (akuponsamekadangkadang)



situasi B

A : kau bace tak belog *&?#$@!@*& ?? apsal kejap die pakai tudung kejap bukak eh?
B : alaaa. on off kan trend. die tengah belajar la tu.


yang ni aku tak paham. adakah menjadi readers kena sentiasa open minded? yes maybe....tapi agakagak kalau dah upload gambor pakai tudung je dalam belog or facebook tu. cube la elak kan tuk jangan upload gambor free hair. bukan ape. kang menimbulkan fitnah cakap awak tu macammacam. belog tu open. maybe boleh cakap, "kalau tak suke buat ape bace belog aku?".. tapi dah kalau readers suke cara penulisan tapi tak suke penampilan korang macam mane?



situasi C

aku membace isu mempertikaikan ustaz idrus yang menyebarkan dakyah haram dan sesat? bace sini


yang ini aku sangatsangat rase macam nak marah. kenapa nak menyalahkah ustaz tu yang sememangnya nak berdakwah dan menarik remaja untuk menyambut tahun baru dengan cara yang lebih baik daripada orang yang duk bergeselgesel dalam konsert kat tempat lain tu? yang itu kau taknak cakap haram and pls jangan politik kan islam. inilah die. benda yang sememangnya haram tak nampak, tapi yang betol nak diharamkan. memang macam haram la bile aku bace belog tu. tak memasal kuar maki hamun. see, bace belog pon dah dapat dosa memaki orang.



situasi D

mempertikaikan perempuan memakai tudung yang berpesyen-pesyen sekarang. 


statement lebih kurang macam kat atas jugak la. yang dah pakai tudung ni kau pandang haram. pegi azan sikit kat telinga pempuan pakai skirt tu kalau berani tengok. sekurangkurangnya mereka bertudung asalkan menutup dada dan aurat. cubelah ajak pempuan yang masih leka tu pakai tutup aurat lak. ni asyik post kat facebook tudung stail yuna tu menyerupai paderi kristian ke ape. konpius aku weh.



kesimpulannya, aku rase dengan adenya social network ni lagi menambahkan dosa je. ade je yang tak puas hati. hasad dengki. dan bongkak. reminder to myself and others. bile nak bersocial tu, pikir positif, bersihkan hati, kalau ade rase macam tak puas hati ke ape cepatcepat istigfar ye. jangan sampai online ni tempat kite menambahkan dosa dah la. mintak dijauhkan. remind myself too. insyaAllah. sehingga berjumpa lagi dalam rancangan manisnya kismis ini :))



With ♥ LoLa




♥ Thanks For Reading SyuLola's Diary ♥

0 0 merepekmeraban: